Lax och räk toast

 Denna förrätt eller mindre lunch är såååå god, har fått receptet av mormor och det är banemej mumsmums!
 
Lax&räk-röra, 2 pers
2hg räkor
2 skivor kallrökt lax
2tsk tomatpuré
2tsk majonäs
5 droppar worcestersås
 
Skala och hacka räkorna. Blanda tillsammans med tomatpuré, majonäs och wocestersås. Smaka av. Skär laxen i mindre bitar och blanda ihop med räkröran. And you´re done. 
 
 
 
 
 

Grillad lax med dill och persiljesås

Hittade ett sjuktgott recept på en sås på en blogg som jag var tvungen att prova om den va god eller ej. Så till såsen grillade jag enkelt bara en laxfilé och hade sallad till. Enkelt och gott.
 
Lax är väldigt gott att grilla, speciellt nu när det börjar bli varmt ute och man inte vill ha så tung mat. Så detta var perfekt!! För att veta att laxen är klar så kan man kolla med en termometer, innertemperaturen ska vara runt 48grader, men du kan också känna på fisken. Då ska fisken inte vara allt för slajmig, man märker på den när den är klar oså.
 
Dill och persiljesås
En del creme fraiche
En del gräddfil
En del majonäs
Ca 1,5dl persilja och dill
 
Blanda ihop, smaka av och in i kylen till användning. Grilla en laxfile, eller sida och gör en valfri sallad. Servera och njuuuuut!

Ta lite mindre av majonäsen om du inte gillar så mycket av den smaken. 
 
 
 

Supergod köttfärssås

Åååh va det är kul att laga mat!! Idag var en sån dag då jag bara njöt av att stå i köket och mixa recept med improvisation för att få fram denna going middag. 
Det blev iallafall köttfärssås och spagetti idag, och det är sååååååååå gott.
 
Köttfärssås, 4 pers
1kg köttfärs
3 gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
7tsk curry
salt och peppar
1msk kalvfond
4msk tomatpuré
1dl chilisås
5msk mango chutney
5dl grädde

Finhacka de gula lökarna och vitlöken och stek tilsammans med lite av curryn. Tillsätt köttfärsen och stek till köttfärsen fått färg. Lägg sedan i resten av ingredienserna och koka. Helst minst 30 min, somsagt så blir såsen godare och mer smakrik desto mer du kokar ihop den. 
Servera tillsammans med pasta och en god sallad!l
 
 
 
 
 
 
 
 

Kyckling Africana med ris

Som ni kanske har märkt (eller så har ni inte det) så är kyckling väldigt populärt hos oss. Det funkar till allt verkligen och är toppengott i alla dess former! Steka, fritera, koka, grilla, ungsrosta. Gott gott gott. 
Africana är också (utöver dadel-kycklingen jag lagar minst 1 gång/vecka) en stor favorit. Curry tillsammans med den goda mjuka löken, banan, nötter och mango chutney. Kan inte bli annat än helt underbart!

När jag lagar mat så använder jag aldrig mått och nästan aldrig recept. Jag lagar på måfå och blandar i/ använder så mycket jag tror så det blir alltid så svårt när jag ska skriva ner hur mycket allt ska vara. Mina recept är typ alltid ungefärliga så ni som läser (typ 3 stycken) vet!
 
Africana, 4 pers
4-5 kycklingfiléer
salt och peppar
5msk curry
2st gullök
5dl grädde
4msk mango chutney
4tsk tomatpuré
2-3msk kycklingfond

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Stek, inte genomstek dom men bryn de inte heller utan kör på ett mellanting, och krydda med S&P. Skär löken i små bitar och stek i en annan panna i smör tillsammans med 3msk av curryn. När kycklingarna stekts så lägg över de i pannan med lök. Häll på grädde, mango chutney, tomatpuré, resten av curryn och kycklingfond och blanda. Låt koka upp och smaka av. Tillsätt yttligare om något behövs. 
Behövs fyllighet (så att smaken blir "rund"), använd kycklingfond
Smakar det mesigt, använd mango chutney och/eller curry
Behövs mer färg eller smak(inte "stark" smak), använd tomatpuré
Låt koka länge, jag brukar koka min minst 1h. Då blandar sig smakerna och allt blir godare. 
Servera tillsammans med ris och sallad. 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0