Middag på pater noster
Idag puttrade vi med vår fiskebåt till en restaurang vid namn Pater Noster. Där åt vi en jättegod middag, maten var hur god som helst!!

Räkmacka med lök och greveost.

Fisk och skaldjursgryta, var mer som en soppa.

En riktigt god hamburgare med ugnsstekta grönsaker.
Lax och räk toast
Denna förrätt eller mindre lunch är såååå god, har fått receptet av mormor och det är banemej mumsmums!
Lax&räk-röra, 2 pers
2hg räkor
2 skivor kallrökt lax
2tsk tomatpuré
2tsk majonäs
5 droppar worcestersås
Skala och hacka räkorna. Blanda tillsammans med tomatpuré, majonäs och wocestersås. Smaka av. Skär laxen i mindre bitar och blanda ihop med räkröran. And you´re done.


Grillad lax med dill och persiljesås
Hittade ett sjuktgott recept på en sås på en blogg som jag var tvungen att prova om den va god eller ej. Så till såsen grillade jag enkelt bara en laxfilé och hade sallad till. Enkelt och gott.
Lax är väldigt gott att grilla, speciellt nu när det börjar bli varmt ute och man inte vill ha så tung mat. Så detta var perfekt!! För att veta att laxen är klar så kan man kolla med en termometer, innertemperaturen ska vara runt 48grader, men du kan också känna på fisken. Då ska fisken inte vara allt för slajmig, man märker på den när den är klar oså.
Dill och persiljesås
En del creme fraiche
En del gräddfil
En del majonäs
Ca 1,5dl persilja och dill
En del majonäs
Ca 1,5dl persilja och dill
Blanda ihop, smaka av och in i kylen till användning. Grilla en laxfile, eller sida och gör en valfri sallad. Servera och njuuuuut!
Ta lite mindre av majonäsen om du inte gillar så mycket av den smaken.
Ta lite mindre av majonäsen om du inte gillar så mycket av den smaken.

Supergod köttfärssås
Åååh va det är kul att laga mat!! Idag var en sån dag då jag bara njöt av att stå i köket och mixa recept med improvisation för att få fram denna going middag.
Det blev iallafall köttfärssås och spagetti idag, och det är sååååååååå gott.
Det blev iallafall köttfärssås och spagetti idag, och det är sååååååååå gott.
Köttfärssås, 4 pers
1kg köttfärs
1kg köttfärs
3 gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
2 hackade vitlöksklyftor
7tsk curry
salt och peppar
salt och peppar
1msk kalvfond
4msk tomatpuré
1dl chilisås
5msk mango chutney
5dl grädde
Finhacka de gula lökarna och vitlöken och stek tilsammans med lite av curryn. Tillsätt köttfärsen och stek till köttfärsen fått färg. Lägg sedan i resten av ingredienserna och koka. Helst minst 30 min, somsagt så blir såsen godare och mer smakrik desto mer du kokar ihop den.
Servera tillsammans med pasta och en god sallad!l
4msk tomatpuré
1dl chilisås
5msk mango chutney
5dl grädde
Finhacka de gula lökarna och vitlöken och stek tilsammans med lite av curryn. Tillsätt köttfärsen och stek till köttfärsen fått färg. Lägg sedan i resten av ingredienserna och koka. Helst minst 30 min, somsagt så blir såsen godare och mer smakrik desto mer du kokar ihop den.
Servera tillsammans med pasta och en god sallad!l



Kyckling Africana med ris
Som ni kanske har märkt (eller så har ni inte det) så är kyckling väldigt populärt hos oss. Det funkar till allt verkligen och är toppengott i alla dess former! Steka, fritera, koka, grilla, ungsrosta. Gott gott gott.
Africana är också (utöver dadel-kycklingen jag lagar minst 1 gång/vecka) en stor favorit. Curry tillsammans med den goda mjuka löken, banan, nötter och mango chutney. Kan inte bli annat än helt underbart!
Africana är också (utöver dadel-kycklingen jag lagar minst 1 gång/vecka) en stor favorit. Curry tillsammans med den goda mjuka löken, banan, nötter och mango chutney. Kan inte bli annat än helt underbart!
När jag lagar mat så använder jag aldrig mått och nästan aldrig recept. Jag lagar på måfå och blandar i/ använder så mycket jag tror så det blir alltid så svårt när jag ska skriva ner hur mycket allt ska vara. Mina recept är typ alltid ungefärliga så ni som läser (typ 3 stycken) vet!
Africana, 4 pers
4-5 kycklingfiléer
salt och peppar
5msk curry
2st gullök
5dl grädde
4msk mango chutney
4tsk tomatpuré
2-3msk kycklingfond
Skär kycklingen i lagom stora bitar. Stek, inte genomstek dom men bryn de inte heller utan kör på ett mellanting, och krydda med S&P. Skär löken i små bitar och stek i en annan panna i smör tillsammans med 3msk av curryn. När kycklingarna stekts så lägg över de i pannan med lök. Häll på grädde, mango chutney, tomatpuré, resten av curryn och kycklingfond och blanda. Låt koka upp och smaka av. Tillsätt yttligare om något behövs.
Behövs fyllighet (så att smaken blir "rund"), använd kycklingfond
Smakar det mesigt, använd mango chutney och/eller curry
Behövs mer färg eller smak(inte "stark" smak), använd tomatpuré
Låt koka länge, jag brukar koka min minst 1h. Då blandar sig smakerna och allt blir godare.
Servera tillsammans med ris och sallad.
4-5 kycklingfiléer
salt och peppar
5msk curry
2st gullök
5dl grädde
4msk mango chutney
4tsk tomatpuré
2-3msk kycklingfond
Skär kycklingen i lagom stora bitar. Stek, inte genomstek dom men bryn de inte heller utan kör på ett mellanting, och krydda med S&P. Skär löken i små bitar och stek i en annan panna i smör tillsammans med 3msk av curryn. När kycklingarna stekts så lägg över de i pannan med lök. Häll på grädde, mango chutney, tomatpuré, resten av curryn och kycklingfond och blanda. Låt koka upp och smaka av. Tillsätt yttligare om något behövs.
Behövs fyllighet (så att smaken blir "rund"), använd kycklingfond
Smakar det mesigt, använd mango chutney och/eller curry
Behövs mer färg eller smak(inte "stark" smak), använd tomatpuré
Låt koka länge, jag brukar koka min minst 1h. Då blandar sig smakerna och allt blir godare.
Servera tillsammans med ris och sallad.



Supermört högrev med potatisgratäng
Då var det lördag igen, vilket betyder mumsmiddag (oj vitsen ha-ha). Idag lagade jag supermört högrev, potatisgratäng och sallad.
Jag fick verkligen sommarkänsla idag när jag stod ute och grillade högrevet tillsammans med den supergoda glazen och bara hade på mig en tröja, så varmt och skönt hehe!! Högrev har börjat bli nåt jag lagar mycket till familjen, dels för att det är så enkelt och dels för att de smälter så härligt i munnen om man kokat det tillräckligt länge!!
Detta recept är menat att göras 1 dag i förväg men vi hade inte tiden så vi gjorde allt idag, men det funkade lika bra!
Högrev, 6 pers:
2kg högrev
2 buljongtärningar
salt och peppar
Börja med att lägga högrevet i en kastrull med vatten och lägg sedan i buljongtärning, salt och peppar. Låt koka upp och puttra sedan i ca 3 timmar, beroende på hur mört du vill ha det. Jag kokade i ca 2h och 45min. Det spelar ingen roll om du har en stor högrevsbit eller massa mindre, det funkar oavsett men är lite jobbigare med små bitar efter du kokat och ska ta upp allt.. När det puttrat klart tar du upp högrevet och lägger på en tallrik för att kallna, antingen över natten i plastfolie eller ca 2 timmar på tallrik under plastfolie.
Grilla köttet 2-3 min, vänd ofta. Efter lite mindre än 2 min så smetar du på glazen, snåla inte!
Servera tillsammans med potatisgratäng och sallad. Till detta behövs ingen sås.


Glaze
2dl chilisås av ketchuptyp
1dl äpplemos
2-3tsk liquid smoke
2msk socker
2msk soja
2msk dijonsenap
2st vitlöksklyftor
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp, låt sedan svalna helt innan du använder glazen i grillningen.

För att glazen skulle svalna fortare så la jag den i en skål.
Potatisgratäng
1pkt potatisgratäng a ca 2kg
1pkt potatisgratäng a ca 2kg
2 vitlöksklyftor
3dl riven ost
salt och peppar
Häll ut den färdiga potatisgratängen i en ungssäker form och blanda i extra vitlök, salt och peppar för att göra gratängen mer smakfull. Ställ in i ugnen i 225grader ca 30min. Mot slutet, när 5 min återstår, lägger du på osten så den hinner få färg.

Sallad
1pkt sommarsallad
3cm purjolök, skuren i 3mm tunna ringar
1pt sparris a 8st, skurna i 4cm bitar
2st morötter, skurna i stavar
2tsk dadelolja
Solrosfrön
Jag ångkokar mina grönsaker men man kan lika gärna koka dom som vanligt.
Koka grönsakerna, och blanda ihop salladen.

Ångkoka!!


Severat och klart!
Tandoorikyckling med ris
Tandoorikyckling är väldigt gott, och riktigt simpelt. Stod i affären igår och visste inte riktigt vad jag ville köpa, tandooripasta eller kryddmix. Efter många om och men kom jag fram till att man kan göra mer med en krydda. Så "Tandoori Chicken spice mix" blev det! På paketet med kryddan så står det att man ska göra en tandoorigratäng, men icke sa nicke. Jag ville ha gryta, så jag gjorde det ett litet påhittat & enkelt recpet.
Tandoorikyckling, 4 pers
4st kycklingfiléer
1pkt Tandoori Chicken spice mix
1 burk kokosmjölk, extra creamy
1msk kycklingfond
2tsk bayansås (kan uteslutas)
5tsk tomatpuré
4-5msk solrosolja
Smör
Börja med att rensa kycklingfiléerna och skär dom i hyfsat små, ca 2x2cm, bitar. Lägg kycklingen i en platspåse och häll i spice mixen och solrosoljan. Marienera i ca 5-10 min.
Stek kycklingen i smör i en gryta och tillsätt kokosmjölk, kycklingfond, tomatpuré och bayansås. Låt koka upp och smaka av.
Servera med naanbröd och ris.




Hemmagjorda naanbröd
Lagade Tandoorikyckling med hemmagjorda naanbröd igår. Har aldrig bakat naanbröd förut, det va inte svårt alls oså. Men det blev gotti gotti!
Naanbröd, 4 st (räcker till typ 6pers):
25g jäst (för matbröd)
1,5dl vatten
1,5dl turkisk yoghurt
2tsk salt
2tsk honung
7,5dl vetemjöl
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna, inte mjölet, och blanda. Tillsätt lite mjöl i taget och blanda till degen ser bra ut. Den ska inte vara för kladdig men inte för torr (ha-ha)
Låt jäsa under bakduk i 45 min. Knåda sedan degen lite och dela i fyra delar. Kavla ut delarna så dom är ca 0,5cm tjocka. Släng (inte) in dom i ugnen utan sätt in dom i ugnen ca 10 min i 225grader.
Pensla smör blandat med vitlök och persilja efterråt. Vi öppnade våra pitabröd och penslade inne i dom, och det blev bra. Då tar man inte i smöret!





Varma hallon täckta med chokladgröt
Imorse tänkte jag, för en gång skull, göra en lite roligare frukost! jag har kollat runt på lite matbloggar och fastnade för detta med mugcakes och ungsbakad gröt. Så jag mixade ihop från lite olika recept och fick fram denna godbiten!
Varma hallon med chokladgröt, 1 pers:
2dl varma hallon
ca 1 banan
3/4dl havregryn
3/4dl vatten
1,5msk kakao
1 äggvita
2krm bakpulver
Häll hallonen i en skål, som tål micron. Värm i ca 1 min, hallonen skall bli varma. Blanda ihop banan, havregryn, vatten och kakao i en annan skål och värm på full effekt i 1 min. Blanda i äggvita och bakpulver i bananröran. Häll över smeten över de varma hallonen och värm i mikron ca 2 min (lite mer) på full effekt.
Servera, jag åt gröten tillsammans med turkiskyoghurt och kanel.


Sidfläsk och raggmunkar
Ikväll lagade jag en väldigt enkel rätt som tog ca 10-15 min att göra. Perfekt iom att jag insåg att jag började med maten 20.40....
Raggmunk har jag aldrig gjort själv innan och jag trodde det skulle vara svårt med det va lätt som en plätt (pannkaka) he-he.
Recept, 2 pers:
Raggmunk
Recept, 2 pers:
Raggmunk
4 st potatisar, skall vara fasta
1 ägg
1dl vetemjöl
2dl mjölk
salt
2dl mjölk
salt
Sidfläsk
Skala potatisen. Blanda ihop alla ingredienser och riv sedan ner potatisen i äggsmeten. Stek i panna, som en pannkaka. Servera med stekt sidfläskt och rårörda lingon.

Jag rekommenderar att steka sidfläsket i panna först så att man sedan kan steka raggmunken i fläskets fett + en klick smör. Smaken förhöjs och raggmunkarna blir godare.


Kycklinggryta med dadlar!
Ett busenkelt och, som jag alltid skriver, jättegott recept! Kycklinggrytan tar kanske 20-25 minuter
från start tills du äter, sjukt bra på vardagskvällar!!
Kycklinggryta, 4 pers:
4 kycklingfiléer
10 smålökar (steklök)
6-7st dadlar
ca 4-5 dl matlagningsgrädde (dra ner 1dl om du gillar mindre sås, men detta tycker jag är perfekt)
3tsk kinesisk soya
2msk kycklingfond
1&1/2 msk balsamvinäger
Smör att steka i
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn tillsammans med steklöken, salta &peppra. Tillsätt matlagningsgrädden, fonden, soyan och balsamvinägern. Låt koka ihop i ca 10 min och smaka av. Mot slutet, när 1-2 min återstår, så lägger du i dadlarna. Servera tillsammans med ris och god sallad!

Dulce de Leche pannacotta med karameliserade nötter!
Till efterrätt lagade jag något som jag aldrig hade lagat innan och som jag såg på en annan matblogg! Receptet är superenkelt i och med att det är pannacotta. De karameliserade pecannötterna passade perfekt till och gjorde att desserten fick en bra balans mellan den söta pannacottan och den knäckiga karameliseringen. De är goa grejer!!
Dulce de Leche pannacotta, 6 pers:
4&1/2 dl vispgrädde
3/4 burk karameliserad mjölk (finns i Ica butiker vid bakhörnan)
3 gelatinblad
1.5 krm bourboun vaniljpulver/ 1 vaniljstång
Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med kallt vatten. Blanda grädde, dulce de leche och vaniljpulvrer i en kastrull och värm långsamt upp. Blandningen skall inte koka utan bara värmas upp så att dulce de lechen smälter. Ta bort kastrullen från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinet och lägg de i kastrullen. Vispa så att gelatinet smälter i den varma kolagrädden. Låt svalna kort och häll sedan upp i portionsformar. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 2 timmar.

Ingredienserna

I kastrullen

Pannacottan i kylskåpet
Karameliserade pecan & walnötter:
150g pecan & walnötter
5 msk vatten
1.5 dl råsocker (jag använde muscovadosocker)
1.5 tsk flingsalt
Rosta nötterna lätt i en het, torr panna. Lägg sedan undan i en skål så länge. Blanda vatten, socker och salt i stekpanna och koka upp. Låt koka i ca 2-3 min, tills karameliseringen har tjocknat. Rör hela tiden. Häll i nötterna och blanda väl. Låt koka ihop lite. Häll de karameliserade nötterna på en plåt och låt svalna helt. Hacka sedan nötterna och lägg ovanpå pannacottan.

Nötterna rostas

Hela blandingen kokas

Efter blandningen har kokats ihop så smetas den ut på plåten

Ser inte gott ut men detta är när de karameliserade nötterna hackats

Och slutprodukten!! Det blev riktigt gott tycker jag, verkligen en dessert jag ska göra igen!
Boeuf bourguignon
Idag kände jag väldigt mycket för långkok och högrev. Högrev kan vara riktigt riktigt gott, om det är mört. Och riktigt gott blir det med ca 3-4 timmars puttrande. Så min variant av boeuf bourguignon tillsammans med hasselbackar var middagen denna underbara Lördag!!
Recpet, 5 pers:
Högrev:
750g högrev
2 morötter
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
200g kålrot
6st champinjoner
2msk köttbuljong
3dl röttvin
3dl vatten
2msk vetemjöl
Salt och peppar
2 lagerblad
Färsk timjan
Skär högrevet i bitar 3x3, strö på lite vetemjöl, salt och peppar och bryn köttet i en stekpanna. Ta ut och lägg på tallrik. Skär de olika grönsakerna i lagom stora bitar och bryn grönsakerna inkl vitlöken (läggs i hela). När grönsakerna har brynts färdig så lägger du tillbaka köttet och häller över både vin, vatten och köttbuljong samt lagerblad och färsk timjan. Låt puttra 3-4 timmar under lock, boeuf bourguignonen är klar när köttet är så mört som det kan bli. Det ska nästan smälta i munnen!!

Ingredienserna

Bryn köttet ganska lätt. Man bryner köttet för att inte alla safter ska åka ur köttet när man kokar det sen & köttet blir mycket saftigare.



Hasselbacks potatis:
15 potatisar
Salt och peppar
Smör
Sätt på ugnen på 200grader. Skala potatisen. Skär skåror i potatisen, nästan hela vägen igenom men potatisen ska fortfarande vara "hel". Salta och peppra och lägg smör ovanpå potatiserna. Ställ in i ugnen i ca en timma. Allt eftersom dom är ugnen så ska du ösa potatisen med mer smör så att den verkligen blir mer krsispig. Ta ut när potatisen har fått en knaprig yta. Det kommer ta minst 1 timma.

Det är såhär du skär potatisen.


Klart!
Sallad: (en variant av min favoritsallad)
Romansallad
Romansallad
3 cm purjolök
Dadelolja
Skär purjolöken i 5mm stora ringar. Blanda ihop sallads ingredienserna. NJUT

Och så har vi allt i samma bild!

Och min tallrik!!
Jag (och de andra) tyckte det blev jättegooooott! mumma
Jag (och de andra) tyckte det blev jättegooooott! mumma
Tortillas med pesto och ost
Idag har jag lagat mat i många timmar. Jag lagade trerätters för mina föräldrar, moster och hennes man. Så till förrätt lagade jag en riktig enkel och supergod tortilla snack.
Recept, 5 pers:
6 st tortillabröd
3/4 dels pestoburk
Ost, så mycket som behövs
Smör till stekning
Lägg ett tortillabröd på en tallrik, bre på ett lagom tjockt lager med pesto. Strö på riven ost och lägg på ett till tortillabröd. Stek i en panna till brödet får färg och vänd sedan. Ta ur pannan och skär i lagom stora bitar.

Pesto, ost och tortillabröden!

Så här ser det ut inuti, massa gotti.


Färfigt att äta!
Godaste salladen!
Denna salladen har jag ätit typ 4 gånger den här veckan! Så god, får inte nog!
Recept, 3 pers
1 pkt sallad, min favorit är machésallad
3 cm purjolök
1 avokado
6 serrano skinkor
1/2 pkt pinjenötter
Dadelolja, viktigt!
Rosta pinjenötterna i en torr panna. Blanda ihop hela salladen och avsluta med dadeloljan.
Men, man kan ju såklart mixa och matcha hur man vill. Det beror på vad man har hemma, men denna kombinationen tycker jag blir godast. Detta äter jag som en middag, men tar man bort skinkan så kan man istället steka kykling och ha bredvid så får man variation!
